Kasztany na chodnikach i wrzosy w sklepowych witrynach to znak, że na dobre zawitała już jesień. Nieodłącznie kojarzy się z nią również dynia. Warto pamiętać, że dynia idealnie nadaje się nie tylko na Halloween, ale także do kuchni, w tym również do… zaparzania aromatycznej jesiennej kawy. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą Pumpkin Spice Latte!
Pumpkin Spice Latte – co to takiego?
Pumpkin Spice Latte to kawa, która powstałą w Stanach Zjednoczonych i która łączy w sobie najbardziej charakterystyczne (i aromatyczne) jesienne smaki. Przygotowywana jest na bazie mocnego espresso, z dodatkiem spienionego mleka. Jej esencję stanowi zaś puree z pieczonej dyni i mieszanka aromatycznych przypraw – m.in. cynamonu, goździków i imbiru. Pumpkin Spice Latte ma gęstą konsystencję i wyjątkowy aromat. Ozdabia ją bita śmietana, najczęściej posypana przyprawami korzennymi.
Pumpkin Spice Latte – skąd się wzięła?
Dyniowa kawa to nie tylko przepyszna, rozgrzewająca kawa, ale także niezwykły fenomen kulturowy za naszą zachodnią granicą. Pumpkin Spice Latte została wymyślona w 2003 roku w amerykańskiej sieci kawiarni Starbucks przez marketingowca Petera Dukesa i choć początkowo dostępna była jedynie w wybranych kawiarniach w Vancouver i Waszyngtonie, już po roku – z uwagi na swoją ogromną popularność – trafiła do wszystkich kawiarń Starbucks na terenie Stanów Zjednoczonych!
Dziś, pojawienie się Pumpkin Spice Latte w jesiennej ofercie kawiarni, jest w wielu krajach Europy Zachodniej, wyczekiwane przez kawoszy. Choć kawa dostępna jest również w Polsce, możemy przygotować ją również… samodzielnie!
Przepis na Pumpkin Spice Latte
Jak zrobić Pumpkin Spice Latte? Potrzebujemy do tego pół szklanki obranej dyni, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/6 łyżeczki (najlepiej świeżo zmielonego) imbiru, szczyptę zmielonych goździków, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i 1/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego lub miodu. Do tego niezbędna jest również kawa espresso, mleko i bita śmietana. Taka ilość składników pozwoli na przygotowanie 3 porcji.
Syrop do Pumpkin Spice Latte możemy przygotować samodzielnie lub zastąpić go gotową mieszanką przypraw korzennych i syropem klonowym. By przygotować go samodzielnie należy do 150 ml wody filtrowanej dodać dynię, przyprawy i wanilię, a następnie je zagotować i gotować do momentu, gdy dynia stanie się miękka. Następnie należy dodać mleko skondensowane lub miód, zmiksować blenderem i… syrop gotowy!
Po tym należy zaparzyć kawę, dodać spienione mleko wraz z dwoma łyżkami przygotowanego syropu, a wierzch udekorować bitą śmietaną. Kawa gotowa!
Bitą śmietanę również możemy skropić syropem lub posypać mieszanką przypraw, a nawet… gorzką czekoladą lub pokruszonymi piernikami.
Przygotuj kawę Pumpkin Spice Latte na wynos!
Aromatyczną kawę dyniową możemy zabrać ze sobą również do pracy lub na uczelnię. Świetnie nadają się do tego kubki termiczne. Są nie tylko estetyczne i podkreślają styl. Są też funkcjonalne i przyjazne środowisku! Wysokiej jakości, szczelne kubki termiczne znajdziesz na stronie https://dafi.pl/blog/.